Lepkość
Definicja
Lepkość jest płynną właściwością, która opisuje wewnętrzny opór przepływu płynu do odkształcenia i jest jedną z najważniejszych właściwości płynów, które należy wziąć pod uwagę przy projektowaniu mieszarki. Istnieją dwie wspólne miary lepkości, lepkości dynamicznej (μ) i lepkości kinematycznej (ν). Związek pomiędzy lepkością dynamiczną a lepkością kinematyczną przedstawiono poniżej:
ν – Lepkość kinematyczna (cSt)
μ – Lepkość dynamiczna (cP)
ρ – Gęstość (g/cm3)
Lepkość dynamiczna jest najbardziej odpowiednia dla zastosowań
mieszania, ponieważ opisuje opór przepływu płynu pod wpływem naprężenia ścinającego, podczas gdy lepkość kinematyczna opisuje opór przepływu pod wpływem grawitacji.
Płyny Newtona
W cieczach newtonowskich lepkość dynamiczna jest opisywana jako stosunek naprężenia ścinającego do gradientu prędkości w cieczy. Lepkość pozostaje stała na różnych naprężeniach ścinających i w czasie, a zależność jest pokazana w poniższym równaniu:
τ – Naprężenie ścinające
μ – Dynamiczna lepkość
du / dy – Gradient prędkości
Większość płynów można modelować jako płyny Newtona i jest to rodzaj płynu, z którym mamy do czynienia w większości zastosowań mieszania.
Płyny Nienewtonowskie
Inne rodzaje płynów mogą wykazywać zachowanie nienewtonowskie, w którym lepkość nie jest wartością stałą i zmienia się w odpowiedzi na jakąś inną zmienną.
Niektóre z nich są wymienione poniżej:
- Pseudoplastyczne lub rozrzedzające płyny są najczęstszym rodzajem nienewtonowskiego płynu, z którym się stykamy.
W tych płynach lepkość zmniejsza się wraz ze wzrostem naprężenia ścinającego. - Płyny tiksotropowe zachowują się jak płyny pseudoplastyczne, z tym że lepkość zmniejsza się wraz z upływem czasu pod wpływem naprężeń ścinających.
- Płyny dylatantowe i Preoptic są odpowiednimi odpowiednikami płynów pseudoplastycznych i tiksotropowych,
z tym że ich lepkość wzrasta odpowiednio w zależności od szybkości ścinania i czasu. - Płyny wiskoelastyczne wykazują połączenie lepkich i elastycznych właściwości w warunkach stresowych .
Oznacza to, że zachowują się one częściowo jak sprężyste ciało stałe i po odkształceniu mają tendencję do powrotu do pierwotnego kształtu. - Tworzywa Bingham mają minimalny naprężenia ścinające wymagane przed jakimkolwiek przepływem materiału.
Niektóre typowe nienewtonowskie płyny to farby na bazie wody, roztwory polimerowe oraz wiele produktów do pielęgnacji żywności i higieny osobistej, takich jak pasta do zębów i keczup z pomidorów.
Pomiar lepkości
Lepkość mierzy się za pomocą przyrządu zwanego wiskozymetrem lub reometrem. Istnieje wiele różnych typów, z których najczęstsze są wyjaśnione poniżej:

Spadający wiskozymetr
Wiskozymetry typu spadające kulki składają się z małej kuli i nieruchomej szklanej rurki wypełnionej badanym płynem. Kula może opadać przez płyn i mierzony jest czas przejścia między dwoma punktami. Stosując prawo Stokesa można następnie obliczyć lepkość dynamiczną, wykorzystując gęstość płynu i sfery.
Kubki lepkości
Kubki lepkości są rodzajem urządzenia do pomiaru lepkości składającego się z kubka z precyzyjnie dobraną aperturą w podstawie. Kubek jest napełniany mierzoną cieczą i pobierany jest czas potrzebny, aby ciecz spłynęła z kubka przez otwór. Od tej wartości czasu lepkość kinematyczną można obliczyć za pomocą wzorów przeliczeniowych lub tablic dostarczonych przez producenta.
Kubki o lepkości są powszechnie stosowane w przemyśle farb i lakierów.

Wiskozymetr rotacyjny
Bardziej wyrafinowanym typem reometru jest wiskozymetr typu obrotowego wrzeciona. Instrumenty te działają w oparciu o zasadę Searle’a, w której moment obrotowy wymagany do obrócenia wrzeciona w każdym płynie przy określonej prędkości jest proporcjonalny do lepkości płynu.
Prędkość obracającego się wrzeciona można zwykle zmieniać, co ma wpływ na zmianę naprężenia ścinającego, którego doświadcza płyn. Pozwala to na zastosowanie wiskozymetrów obrotowych do pomiaru profilu lepkości płynów nienewtonowskich, które wykazują różne lepkości na różnych poziomach naprężenia ścinającego.

Kategoria | Ciecz | Ciężar Właściwy przy 16°C | Lepkość Absolutna (cP) | Temperatura (°C) | Typ Lepkości |
---|---|---|---|---|---|
Produkty przemysłowe | Klej acetonowy | 1200 - 1400 | 20 | T | |
Produkty przemysłowe | Alkohol, sopropyl | 2 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Żywice alkidowe | 500 - 3,000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Anty zamarzające | 15 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Jedzenie dla dzieci | 1400 | 93 | T | |
Produkty żywieniowe | Rzadkie ciasto | 29500 | 30 | T | |
Produkty żywieniowe | Piwo | 18 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Sos z buraków | 1950 | 76 | T | |
Produkty przemysłowe | Benzyna | 5 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Krem Premix | 29200 | 18 | T | |
Farmaceutyki | Krew | 10 | Temperatura pokojowa | ||
Oleje z ryb i zwierząt | Olej z kości | 0,92 | 48 | 54 | N |
Produkty żywieniowe | Drożdże piwowarskie | 368 | 18 | T | |
Produkty żywieniowe | Mieszanka bulionowa | 430 | 18 | T | |
Nabiał | Masło Odświeżone | 45 | 50 | N | |
Nabiał | Tłuszcz maślany | 20 | 65 | N | |
Nabiał | Masło | 30,000 | Temperatura pokojowa | ||
Nabiał | Krem maślany, kwaśny | 550 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Sos chleba Świętojańskiego | 1500 | 30 | T | |
Oleje roślinne | Olej rycynowy | 0,96 | 580 | 27 | N |
Produkty przemysłowe | Masa uszczelniająca | 5,000,000 - 10,000,000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Soda kaustyczna 50% | 45 | Temperatura pokojowa | ||
Nabiał | Ser miękki | 30,000 | Temperatura pokojowa | ||
Oleje roślinne | Olej z chińskiego drewna | 0,94 | 300 | 21 | N |
Produkty żywieniowe | Czekolada | 280 | 49 | T | |
Produkty żywieniowe | Syrop czekoladowy | 2,250 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Miąższ owoców cytrusowych | 1,27 | 600 | 20 | T |
Produkty przemysłowe | Czyszczenie emulsji | 1,500 | Temperatura pokojowa | ||
Nabiał | Masło kakaowe | 0,92 | 50 | 60 | N |
Oleje roślinne | Olej kokosowy | 0,93 | 55 | 24 | N |
Oleje z ryb i zwierząt | Olej z dorsza | 0,93 | 32 | 38 | N |
Produkty żywieniowe | Likier kawowy 30-40 | 10 - 100 | 20 | T | |
Nabiał | Mleko skondensowane | 40 - 80 | 40-50 | N | |
Nabiał | Mleko skondensowane 75 | 1,3 | 2160 | 20 | T |
Oleje roślinne | Olej kukurydziany | 0,92 | 28 | 57 | N |
Produkty żywieniowe | Syrop kukurydziany | 15,000 | Temperatura pokojowa | ||
Nabiał | Twarożek | 30000 | 18 | T | |
Oleje roślinne | Olej z nasion bawełny | 0,88 | 62 | 24 | N |
Nabiał | Krem 30 Tłuszcz | 1 | 14 | 16 | N |
Nabiał | Śmietanka 45 Tłuszcz | 0,99 | 48 | 16 | N |
Nabiał | Krem 50 tłuszczowy | 0,98 | 112 | 16 | N |
Nabiał | Krem 50 tłuszczowy | 55 | 32 | N | |
Nabiał | Ser topiony | 100,000 | Temperatura pokojowa | ||
Nabiał | Śmietany, skrzepnięty | 20,000 | Temperatura pokojowa | ||
Nabiał | Śmietana podwójna | 120 | Temperatura pokojowa | ||
Nabiał | Śmietana pojedyncza | 50 | Temperatura pokojowa | ||
Nabiał | Śmietana kwaśna | 15,200 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Kryształy Cresol | 10 | 18 | T | |
Produkty żywieniowe | Krem | 1,6 | 1500 | 85-90 | T |
Farmaceutyki | Detergenty | 1470 | 70 | T | |
Produkty przemysłowe | Diesel | 14 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty glikolowe | Diethylene | 1,12 | 32 | 21 | N |
Produkty przemysłowe | Dipropyleneglycol | 107 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Jadalny olej | 0,9 | 65 | 20 | N |
Produkty przemysłowe | Żywica epoksydowa | 5,000 - 10,000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty glikolowe | Etylen | 1,12 | 18 | 21 | N |
Produkty glikolowe | Glikol etylenowy | 16 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Sok owocowy | 1,04 | 55-75 | 18 | N |
Paliwa i oleje smarujące | Olej opałowy nr 4 | 12 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Żelatyna 37 | 1190 | 43 | T | |
Produkty żywieniowe | Żelatyna | 1,200 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Glukoza | 1,3 | 4300 - 8600 | 25-30 | T |
Produkty przemysłowe | Klej, gatunek pistoletu | 5,000 - 50,000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Klej, lejący | 3,000 - 5000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Gliceryna 100 | 1.26 at 20°C | 648 | 20 | N |
Farmaceutyki | Gliceryna | 1,000 - 2,000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty glikolowe | Glikol | 20 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Gnojowica | 1 | 110 | 80 | T |
Farmaceutyki | Krem do rąk | 8,000 | Temperatura pokojowa | ||
Farmaceutyki | Balsam do rąk | 5,000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Miód | 1,800 - 3,000 | Temperatura pokojowa | ||
Paliwa i oleje smarujące | Olej hydrauliczny | 30 - 120 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Lukier | 10,000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Atrament, drukowanie, płyn | 550 - 2,200 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Alkohol izopropylowy | 1,11 | 1,9 | 85 | N |
Produkty żywieniowe | Dżem ozdobny | 8440 | 16 | T | |
Produkty żywieniowe | Dżem | 8,500 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Nafta oczyszczona | 10 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Lakier 25 | 3000 | 18 | T | |
Farby i lakiery | Lakier na bazie wody | 900 | Temperatura pokojowa | ||
Farby i lakiery | Lakiery 25% pigmentów | 3,000 | Temperatura pokojowa | ||
Oleje z ryb i zwierząt | Smalec | 0,96 | 62 | 38 | N |
Oleje z ryb i zwierząt | Olej smalcowy | 0.91-0.93 | 40 - 47 | 38 | N |
Farmaceutyki | Emulsja lateksowa | 1 | 200 | 24 | T |
Farby i lakiery | Lateksowy neopren | 5,000 | Temperatura pokojowa | T | |
Farby i lakiery | Farba lateksowa | 750 | Temperatura pokojowa | T | |
Oleje roślinne | Surowy olej lniany | 0.93-0.94 | 29 | 38 | N |
Oleje roślinne | Olej lniany | 30- 70 | Temperatura pokojowa | ||
Farmaceutyki | Mydło w płynie | 85 | Temperatura pokojowa | ||
Paliwa i oleje smarujące | Smar | 60- 200 | Temperatura pokojowa | ||
Paliwa i oleje smarujące | Olej maszynowy ciężki | 600 | Temperatura pokojowa | ||
Paliwa i oleje smarujące | Olej maszynowy, lekki | 150 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Ekstrakt słodowy | 1,4 | 3000 | 60 | T |
Produkty żywieniowe | Ekstrakt słodowy 80 | 9500 | 18 | T | |
Produkty żywieniowe | Syrop klonowy | 150 - 300 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Majonez | 5,000 - 20,000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Keton metylowo-etylowy | 4 | Temperatura pokojowa | ||
Nabiał | Mleko | 1.02-1.05 | 2 | 18 | N |
Nabiał | Serwatka mleczna 48 cukru | 800 - 1500 | 40 | T | |
Nabiał | Mleko skondensowane | 6,000 | Temperatura pokojowa | ||
Nabiał | Mleko odparowane | 6,100 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Mięso mielone | 100000 | 30 | T | |
Produkty żywieniowe | Melasa | 5,000 - 10,000 | Temperatura pokojowa | ||
Paliwa i oleje smarujące | Olej silnikowy SAE 10 | 50 | Temperatura pokojowa | ||
Paliwa i oleje smarujące | Olej silnikowy SAE 20 | 125 | Temperatura pokojowa | ||
Paliwa i oleje smarujące | Olej silnikowy SAE 30 | 200 | Temperatura pokojowa | ||
Paliwa i oleje smarujące | Olej silnikowy SAE 40 | 320 | Temperatura pokojowa | ||
Paliwa i oleje smarujące | Olej silnikowy SAE 50 | 540 | Temperatura pokojowa | ||
Paliwa i oleje smarujące | Olej silnikowy SAE 60 | 1,000 | Temperatura pokojowa | ||
Paliwa i oleje smarujące | Olej silnikowy SAE 70 | 1,600 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Mus mix | 1200 | 5 | T | |
Produkty przemysłowe | NaOH 20 | 1,22 | 1 | 18 | N |
Produkty przemysłowe | NaOH 30 | 1,33 | 1 | 18 | N |
Produkty przemysłowe | NaOH 40 | 1,43 | 20 | 18 | N |
Oleje roślinne | Kwas oleinowy | 40 | Temperatura pokojowa | ||
Oleje roślinne | Oliwa z oliwek | 0,91 | 40 | 38 | N |
Produkty żywieniowe | Koncentrat soku pomarańczowego | 30 Brix | 630 | 20 | N |
Farby i lakiery | Farba na bazie wody | 2,400 | Temperatura pokojowa | ||
Oleje roślinne | Olej palmowy | 0,92 | 43 | 38 | N |
Produkty żywieniowe | Ciasto naleśnikowe | 2,200 | Temperatura pokojowa | ||
Farmaceutyki | Emulsja parafinowa | 1,2 | 3000 | 18 | T |
Produkty przemysłowe | Parafina | 10 | Temperatura pokojowa | ||
Oleje roślinne | Olej z orzechów | 0,92 | 38 | 38 | N |
Produkty żywieniowe | Masło orzechowe | 150,000 - 250,000 | Temperatura pokojowa | ||
Oleje roślinne | Olej z orzechów | 100 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Pektyna | 300 | 38 | N | |
Produkty przemysłowe | Benzyna | 8 | Temperatura pokojowa | ||
Farmaceutyki | Wazelina | 64,000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Plastisol | 2,5 | 28000 | 18 | T |
Produkty przemysłowe | Poliester | 1.1 at 30 | 3000 | 30 | T |
Produkty przemysłowe | Żywica poliestrowa | 3,000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Kaprylan poligliceryny | 6,000 - 7,000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Poliizobutylen | 1.09 at 85° | 12500 | 85 | T |
Produkty przemysłowe | Roztwór polimeru | 20,000 | Temperatura pokojowa | T | |
Produkty przemysłowe | Poliol, niepigmentowany | 500 - 5,000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Polipropylen | 240000 | 50 | T | |
Produkty przemysłowe | Wodorotlenek potasu | 67 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Tusz do drukarek | 550 -2200 | 38 | T | |
Nabiał | Przetworzony ser | 30000 | 18 | T | |
Produkty glikolowe | Propylen | 1,04 | 52 | 21 | N |
Produkty przemysłowe | Kit | 100,000,000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Żywica PVA | 65,000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Rozwiązanie żywiczne | 880 | 24 | T | |
Produkty przemysłowe | Żywica rozlewna | 880 - 975 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Rozwiązanie żywiczne | 7,100 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Pudding ryżowy | 10000 | 100 | T | |
Produkty żywieniowe | Krem sałatkowy | 1300 -2600 | 18 | T | |
Produkty żywieniowe | Sos jabłkowy | 1,1 | 500 | 80 | T |
Oleje roślinne | Olej sezamowy | 94 | Temperatura pokojowa | ||
Farmaceutyki | Szampon | 3,000 - 5,000 | Temperatura pokojowa | ||
Farmaceutyki | Mydło Arylan | 1.0 at 40°C | 630 | 60 | T |
Farmaceutyki | Rozwiązanie mydła | 1.03 at 60°C | 82 | 60 | T |
Produkty żywieniowe | Sorbitol | 1,29 | 200 | 20 | N |
Oleje roślinne | Olej sojowy | 0,93 | 60 | 24 | N |
Produkty żywieniowe | Zawiesina fasoli sojowej | 5000 -10,000 | 50-90 | T | |
Produkty żywieniowe | Sos do spaghetti | 1,000 | Temperatura pokojowa | ||
Oleje z ryb i zwierząt | Nasienie olejowe | 0,88 | 24 | 38 | N |
Produkty żywieniowe | Roztwór skrobi 25% | 300 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Syrop cukrowy, sacharoza | 1,210 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Kwas sulfonowy | 1,04 | 125 | 30 | T |
Produkty przemysłowe | Dwutlenek tytanu | 5,000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty przemysłowe | Toluen | 6 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Keczup | 1000 | 30 | T | |
Produkty żywieniowe | Pasta pomidorowa 30 | 195 | 18 | T | |
Produkty żywieniowe | Sok pomidorowy | 180 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Keczup | 1,000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Puree ziemniaczane | 50,000 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Sos pomidorowy | 2,600 | Temperatura pokojowa | ||
Farmaceutyki | Pasta do zębów | 70,000 - 100,000 | 18 | T | |
Produkty przemysłowe | Triocetat Dope | 48,000 / 60,000 | 40 | T | |
Produkty glikolowe | Trietylen | 1,12 | 40 | 21 | N |
Oleje roślinne | Terpentyna | 0,86 | 2 | 16 | N |
Farby i lakiery | Lakier | 320 | Temperatura pokojowa | ||
Oleje roślinne | Olej roślinny | 40 | Temperatura pokojowa | ||
Produkty żywieniowe | Ocet winny | 12 - 15 | 20 | N | |
Farmaceutyki | Wosk | 0,9 | 500 | 93 | T |
Oleje z ryb i zwierząt | Olej z walenia | 0,93 | 25 - 39 | 38 | N |
Nabiał | Serwatka | 800 - 1,500 | Temperatura pokojowa | ||
Nabiał | Całe jajko | 150 | 4,5 | T | |
Produkty żywieniowe | Drożdże Surry | 20 | 18 | T | |
Nabiał | Jogurt | 3,000 - 8,000 | Temperatura pokojowa |
Lepkość kinem. (cSt) Typ kubka | 1 | 2 | 3 | 4 | 7.5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 | 90 | 100 | 125 | 150 | 175 | 200 | 225 | 250 | 275 | 300 | 325 | 350 | 375 | 400 | 500 | 600 | 700 | 800 | 900 | 1000 | 1250 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
‘Ultra Niski’ kubek | 53 | 68 | 84 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Powłoka kubka #1 | 17 | 21.5 | 26 | 35 | 46 | 57 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Powłoka kubka #2 | 18.3 | 22 | 30.4 | 39 | 47 | 56 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Powłoka kubka #2.5 | 19 | 25 | 30 | 35.6 | 46.6 | 57 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Powłoka kubka #3 | 18.6 | 22 | 28.6 | 35 | 42 | 48 | 55 | |||||||||||||||||||||||||||||
Powłoka kubka #3.5 | 17.5 | 20 | 24.6 | 29.2 | 34 | 38.4 | 43 | 47.8 | 59.4 | |||||||||||||||||||||||||||
Powłoka kubka #4 | 18 | 21 | 24 | 27 | 30 | 37 | 45 | 52 | 60 | |||||||||||||||||||||||||||
Powłoka kubka #5 | 16 | 20 | 24 | 28 | 32 | 36 | 40 | 44 | 48 | 52 | 56 | 60 | 64 | |||||||||||||||||||||||
Powłoka kubka #6 | 17.5 | 19 | 20.5 | 22.5 | 24 | 25 | 31.5 | 37.5 | 44 | 50 | 56.5 | 63 | 78 | |||||||||||||||||||||||
Kubek Zahna #1 | 30.5 | 32 | 35 | 38 | 42 | 45 | 52 | 60 | 68 | |||||||||||||||||||||||||||
Kubek Zahna #2 | 18 | 19 | 20 | 22.5 | 25 | 28 | 30 | 34 | 38 | 43 | 53 | 63 | 72 | |||||||||||||||||||||||
Kubek Zahna #3 | 17 | 19.5 | 22 | 24.5 | 27 | 30 | 32 | 35.5 | 38 | 41 | 43 | 45 | 48.5 | 58 | 70 | |||||||||||||||||||||
Kubek Zahna #4 | 17 | 18 | 19.5 | 21 | 22.5 | 24 | 26 | 28 | 30 | 32 | 38 | 45 | 51 | 54 | 65 | 70 | ||||||||||||||||||||
Kubek Zahna #5 | 17 | 18.5 | 20 | 21 | 22.5 | 27 | 31 | 35 | 40 | 45 | 49 | 60 | ||||||||||||||||||||||||
Kubek Forda #3 | 32 | 37 | 40 | 43 | 53 | 63 | 73 | 83 | 93 | 103 | 113 | 120 | 130 | |||||||||||||||||||||||
Kubek Forda #4 | 20 | 22 | 25 | 28 | 35 | 40 | 48 | 55 | 62 | 70 | 76 | 82 | 90 | 98 | 103 | |||||||||||||||||||||
Kubek ISO #4 | 26 | 33 | 39 | 46 | 53 | 60 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Kubek DIN #4 | 20 | 22 | 24 | 26 | 28 | 30 | 35 | 40 | 46 | 50 | 56 | 61 | 71 | |||||||||||||||||||||||
Kubek AFNOR #4 | 20 | 22 | 24 | 26 | 28 | 30 | 35 | 40 | 46 | 50 | 56 | 61 | 71 | |||||||||||||||||||||||
Kubek Norcross #1 | 31 | 36 | 40 | 53 | 70 | 87 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Kubek Norcross #2 | 19 | 23 | 28 | 34 | 45 | 55 | 67 | 76 | ||||||||||||||||||||||||||||
Kubek Norcross #3 | 17 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 | 45 | 50 | 55 | 68 | 79 | |||||||||||||||||||||||||
Kubek Norcross #4 | 18 | 22 | 27 | 32 | 36 | 40 | 44 | 48 | 53 | 57 | 61 | 65 | 68 | 85 | ||||||||||||||||||||||
Kubek Norcross #5 | 20 | 22 | 26 | 31 | 36 | 41 | 45 | 50 | 62 |
Lepkość kinem. (cSt) Typ kubka | 1 | 2 | 3 | 4 | 7.5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 | 90 | 100 | 125 | 150 | 175 | 200 | 225 | 250 | 275 | 300 | 325 | 350 | 375 | 400 | 500 | 600 | 700 | 800 | 900 | 1000 | 1250 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
‘Ultra Niski’ kubek | 53 | 68 | 84 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Powłoka kubka #1 | 17 | 21.5 | 26 | 35 | 46 | 57 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Powłoka kubka #2 | 18.3 | 22 | 30.4 | 39 | 47 | 56 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Powłoka kubka #2.5 | 19 | 25 | 30 | 35.6 | 46.6 | 57 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Powłoka kubka #3 | 18.6 | 22 | 28.6 | 35 | 42 | 48 | 55 | |||||||||||||||||||||||||||||
Powłoka kubka #3.5 | 17.5 | 20 | 24.6 | 29.2 | 34 | 38.4 | 43 | 47.8 | 59.4 | |||||||||||||||||||||||||||
Powłoka kubka #4 | 18 | 21 | 24 | 27 | 30 | 37 | 45 | 52 | 60 | |||||||||||||||||||||||||||
Powłoka kubka #5 | 16 | 20 | 24 | 28 | 32 | 36 | 40 | 44 | 48 | 52 | 56 | 60 | 64 | |||||||||||||||||||||||
Powłoka kubka #6 | 17.5 | 19 | 20.5 | 22.5 | 24 | 25 | 31.5 | 37.5 | 44 | 50 | 56.5 | 63 | 78 | |||||||||||||||||||||||
Kubek Zahna #1 | 30.5 | 32 | 35 | 38 | 42 | 45 | 52 | 60 | 68 | |||||||||||||||||||||||||||
Kubek Zahna #2 | 18 | 19 | 20 | 22.5 | 25 | 28 | 30 | 34 | 38 | 43 | 53 | 63 | 72 | |||||||||||||||||||||||
Kubek Zahna #3 | 17 | 19.5 | 22 | 24.5 | 27 | 30 | 32 | 35.5 | 38 | 41 | 43 | 45 | 48.5 | 58 | 70 | |||||||||||||||||||||
Kubek Zahna #4 | 17 | 18 | 19.5 | 21 | 22.5 | 24 | 26 | 28 | 30 | 32 | 38 | 45 | 51 | 54 | 65 | 70 | ||||||||||||||||||||
Kubek Zahna #5 | 17 | 18.5 | 20 | 21 | 22.5 | 27 | 31 | 35 | 40 | 45 | 49 | 60 | ||||||||||||||||||||||||
Kubek Forda #3 | 32 | 37 | 40 | 43 | 53 | 63 | 73 | 83 | 93 | 103 | 113 | 120 | 130 | |||||||||||||||||||||||
Kubek Forda #4 | 20 | 22 | 25 | 28 | 35 | 40 | 48 | 55 | 62 | 70 | 76 | 82 | 90 | 98 | 103 | |||||||||||||||||||||
Kubek ISO #4 | 26 | 33 | 39 | 46 | 53 | 60 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Kubek DIN #4 | 20 | 22 | 24 | 26 | 28 | 30 | 35 | 40 | 46 | 50 | 56 | 61 | 71 | |||||||||||||||||||||||
Kubek AFNOR #4 | 20 | 22 | 24 | 26 | 28 | 30 | 35 | 40 | 46 | 50 | 56 | 61 | 71 | |||||||||||||||||||||||
Kubek Norcross #1 | 31 | 36 | 40 | 53 | 70 | 87 | ||||||||||||||||||||||||||||||
Kubek Norcross #2 | 19 | 23 | 28 | 34 | 45 | 55 | 67 | 76 | ||||||||||||||||||||||||||||
Kubek Norcross #3 | 17 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 | 45 | 50 | 55 | 68 | 79 | |||||||||||||||||||||||||
Kubek Norcross #4 | 18 | 22 | 27 | 32 | 36 | 40 | 44 | 48 | 53 | 57 | 61 | 65 | 68 | 85 | ||||||||||||||||||||||
Kubek Norcross #5 | 20 | 22 | 26 | 31 | 36 | 41 | 45 | 50 | 62 |
Wpływ na miksowanie
Lepkość płynów jest jednym z najważniejszych czynników przy projektowaniu miksera dla danej aplikacji.
Im większa jest lepkość płynów, tym więcej energii jest potrzebne do wymieszania płynu, a to oznacza większe wirniki i mocniejsze silniki do ich obracania. W przypadku materiałów o wysokiej lepkości może być konieczne zastosowanie wirnika o małym prześwicie, takiego jak wirnik bramowy lub spiralny, w celu uzyskania odpowiedniego mieszania w całej objętości zbiornika.
Mieszanie laminarne i turbulentne
Mieszanie przy niskiej lepkości prawie zawsze odbywa się w warunkach turbulencji. Oznacza to, że mieszanie jest kontrolowane przez siły bezwładności, a nie przez dyfuzję molekularną, a mieszanie osiąga się dzięki wielu wirom i wirom wytworzonym przez wirnik miksera.
Wirniki, takie jak hydrofoil i wirniki typu turbiny z łopatami tnącymi, stosuje się do mieszania o niskiej lepkości, ponieważ zapewniają one duże zdolności pompowania i powodują duże ilości turbulencji w mieszalniku.
Z drugiej strony, mieszanie przy wysokich lepkościach odbywa się głównie w reżimie laminarnego przepływu, w którym dominują siły lepkości, tłumiąc wszelkie turbulencje, a dyfuzja cząsteczek jest głównym źródłem mieszania. Aby wspomóc dyfuzję molekularną, celem mieszania w reżimie laminarnym jest “pocięcie i złożenie” płynu tak, aby pomiędzy różnymi cieczami znajdował się większy obszar międzyfazowy do dyfuzji.
W tym przypadku stosuje się wirniki bramowe lub ślimakowe, ponieważ duża powierzchnia przedstawiona do płynu pomaga zwiększyć “cięcie i składanie”
w całej objętości zbiornika.
Poniższy wykres pokazuje odpowiednie zakresy lepkości dla różnych typów standardowych wirników.
Wykres typów wirników w porównaniu do ich odpowiednich lepkości operacyjnych

Mieszanie nienewtonowskie
Osiągnięcie odpowiedniego mieszania w płynach nienewtonowskich może być trudne. Jeśli masz aplikację do mieszania nienewtonowskiego i potrzebujesz pomocy w wyborze odpowiedniego mieszadła, skontaktuj się z nami, a jeden z naszych inżynierów aplikacji z przyjemnością Ci pomoże.
Miksery statyczne

Wpływ lepkości na mieszanie w liniowym mieszalniku statycznym jest podobny do wpływu na mieszane mieszalniki zbiornikowe. W zastosowaniach o niższej lepkości mieszanie jest zdominowane przez turbulencje wirowe, podczas gdy aplikacje o wyższej lepkości są nadal zdominowane przez dyfuzję molekularną i polegają na tej samej metodzie “rozcinania i składania” mieszania, jak opisane powyżej mieszalniki zbiornikowe z mieszaniem.

W przypadku płynów o niskiej i wysokiej lepkości stosuje się różne typy elementów mieszających i generalnie stosuje się te same zasady co wirniki zbiornika mieszadła.
Im wyższa jest lepkość, tym większe i bardziej złożone są elementy mieszające umieszczone w rurze, aby zapewnić mieszanie przez całą średnicę rury, a to zwiększa spadek ciśnienia na mieszalniku. Zwiększa to moc wymaganą od pompy, tak jak w mieszalnikach mieszalnikowych, potrzeba więcej mocy do mieszania płynów
o dużej lepkości.

John Whittle MEng (Hons)